La rubrica Montaione a tavola nasce dal desiderio di far conoscere le antiche
ricette della tradizione locale. La cucina montaionese, come tutte le
cucine di origine contadina, è principalmente composta da ingredienti poveri ed
è strettamente legata al ciclo produttivo delle stagioni come la zuppa di
ortiche, la stracciatella, la frittata di vitalba o le gustosissime frittelle di
rose. Ogni ricetta è
accompagnata da un video per
l'esecuzione “a prova di dilettante”.
La rubrica è realizzata in collaborazione
con Luciana Masi
proprietaria del ristorante Casa Masi di Montaione.
ENGLISH:
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dedicated to the Montaione’s kitchen in collaboration with Luciana Masi, owner
of Casa Masi restaurant. Every month will be presented with a new recipe accompanied
by a video. The Montaione’s kitchen is composed of poor ingredients such us the "Stracciatella" a soup
made with 5 eggs, 5 table spoons of grated parmesan cheese, breadcrumbs, nutmeg,
cinnamon, oil, 1 liter of broth, salt and pepper. In a bowl to beat the eggs
with a double forks with the parmesan cheese and breadcrumbs then add the
nutmeg. Boil the broth and mixture to it and cook for few minutes stirring
continuously. Serve hot with some grated parmesan cheese . The soup can be enriches
with grated truffle. In Montaione there is “Food festival” dedicated to the
truffle in the historical centre of the town every October.
Watch our video recipe:
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