Montaione a tavola/Montaione food and recipes


La rubrica Montaione a tavola nasce dal desiderio di far conoscere le antiche ricette della tradizione locale. La cucina montaionese, come tutte le cucine di origine contadina, è principalmente composta da ingredienti poveri ed è strettamente legata al ciclo produttivo delle stagioni come la zuppa di ortiche, la stracciatella, la frittata di vitalba o le gustosissime frittelle di rose. Ogni ricetta è accompagnata da un video per l'esecuzione “a prova di dilettante”. La rubrica è realizzata in collaborazione con Luciana Masi proprietaria del ristorante Casa Masi di Montaione. 


ENGLISH:
Start a new section dedicated to the Montaione’s kitchen in collaboration with Luciana Masi, owner of Casa Masi restaurant. Every month will be presented with a new recipe accompanied by a video. The Montaione’s kitchen is composed of poor ingredients such us the "Stracciatella" a soup made with 5 eggs, 5 table spoons of grated parmesan cheese, breadcrumbs, nutmeg, cinnamon, oil, 1 liter of broth, salt and pepper. In a bowl to beat the eggs with a double forks with the parmesan cheese and breadcrumbs then add the nutmeg. Boil the broth and mixture to it and cook for few minutes stirring continuously. Serve hot with some grated parmesan cheese . The soup can be enriches with grated truffle. In Montaione there is “Food festival” dedicated to the truffle in the historical centre of the town every October.
Watch our video recipe:

Coniglio con olive e uva / Rabbit with olives and grapes
Fichi sciroppati al profumo di ginepro / Figs in syrup with juniper berries
Fiori Fritti / The Fried Flowers
Fiori di Zucchine ripieni / The Zucchini’s Flower Stuffed
Frittata di Vitalba / The Vitalba Omlette
Frittata di alloro e salvia / The pancakes with bay leaf
Frittelle di Rose / Pancakes with roses
La Stracciatella / The Stracciatella Soup
Minestra di cicerbite / Chicory soup 
Polenta a palle con funghi / Mushrooms polenta balls
Sformato di patate e carciofi al profumo di rosmarino / Scalloped potatoes, artichokes and rosemary flowers 
Torta con i fichi secchi / Cake with dried figs
Zuppa Lombarda / The Lombard soup
Zuppa di Ortiche / The Nettle Soup





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